Отиде се една от легендарните фигури на българския преход.Бившият министър на

...
Отиде се една от легендарните фигури на българския преход.Бившият министър на
Коментари Харесай

Почина сивият кардинал на митичния кръг Монтерей Виктор Вълков

Отиде се една от легендарните фигури на българския преход.

Бившият министър на външните работи Виктор Вълков, който съгласно мнозина е Сивия кардинал на българския преход, е умрял нощес на 86-годишна възраст. Трагичната новина заяви в обществените мрежи водачът на АБВ Румен Петков.

" Отиде си Виктор Вълков. Велик демократ, популярен човек. Депутат, министър, политик, държавник. Но, на първо място, човек. Гордея се, че бяхме другари ", написа той във фейсбук.

Виктор Вълков бе душата на така наречен именит кръг " Монтерей ", в който членуваха редица генерали, а най-изявените от тях бяха ген.Любен Гоцев. Виктор Вълков  бе министър на външните работи директно след измененията през 1989-1990 година

Той е роден на 3 април 1936 година в София. Баща му Георги Вълков е измежду водачите на Български земеделски народен съюз, наказан на гибел през 1942 година

През 1959 г. Виктор Вълков завършва Машинно-електротехническия институт в София.

Вербуван е в Държавна сигурност и регистриран в службите през октомври 1957 година и пререгистриран още един път през февруари 1964 г.с псевдонимите Пенчо и Пенчев. Няма данни за снемане от настоящия действен доклад

През 1965 година става член на Български земеделски народен съюз.

От 1973 година работи в администрацията на Постоянното наличие на Български земеделски народен съюз. През 1989 година става секретар на Постоянното наличие на казионната организация. През 1990 година е определен за ръководител на Български земеделски народен съюз и влиза в 7-то Велико Народно заседание като депутат точно от тази политическа партия.
През лятото на 1990 година е претендент за президент, само че отдръпва кандидатурата си, откакто не съумява да получи 2/3 от гласовете в Народното събрание.

През декември 1990 година става зам.-министър-председател в държавното управление на Димитър Попов, в което е и министър на външните работи. Посланик е в Турция (1993-1998) и Хърватия (2002-2006).

Виктор Вълков е член на Надзорния съвет на „ Интернешънъл Асет Банк “ АД от февруари 2007 година, банка правоприемник на някогашната Първа източна интернационална банка, известна като банката на СИК. Член е и на Управителния съвет „ Машиноекспорт “ АД, посочено като дебитор към Стопанска банка.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР